luni, 2 februarie 2009

Regi incatusati


Tocmai am vazut o emisiune in care era vorba despre lei tinuti in captivitate... si cand spun "captivitate" nu ma refer la gradinile zoologice. Ma refer la curtile sau casele unor oameni.
Acesti oameni se impart in doua categorii: cei care considera ca au dreptul de a chinui aceste animale pentru a demonstra ca ei sunt altfel, ca isi permit sa fie altfel... pentru ei detinerea unui leu este o fita care le permite sa se "dea mari" in fata prietenilor, a vecinilor.
Cea de-a doua categorie insa este pusa si mai mult sub amprenta unei cruzimi, care spun eu ca ar trebui pedepsita sever de lege (dar cum legile la noi sunt facute pentru a-i pedepsi pe cei slabi si a-i ridica pe cei puternici, este clar ca nu se va intampla asta). Oamenii din aceasta categorie sunt cei care exploateaza aceste animale minunate... de exemplu, "pozarii" de la mare care umbla pe plaja (si mai nou iarna, pe partiile de la munte) cu cate un leut legat, chinuit, ce abia se mai taraste. Puii de leu sunt in permanenta sedati, nu sunt hraniti pentru a nu se mai dezvolta (astfel exploatatorii ii pot folosi mai mult timp), iar atunci cand cresc indeajuns de mult incat sa devina un pericol pentru cei care scot bani de pe urma lor, leii sunt ucisi.
Banul...pentru el majoritatea ar face orice, oricand, oriunde. Ce daca trebuie sacrificate vieti (fie ele si vieti de animale- Cine suntem noi ca sa putem hotari care viata este mai importanta sau care merita a fi sacrificata?)? Poate daca noi, "clientii", nu am mai da nici un ban pentru a ne fotografia cu puii de leu (sau de orice alt animal al carui loc nu este in captivitate) aceasta afacere profitabila s-ar transforma in una neprofitabila... si atunci nu ar mai exista vreun motiv pentru exploatarea si apoi uciderea unor animale nevinovate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu